Americano

Witam serdecznie moich Czytelników.

Nie tak dawno pisałem co to takiego jest aperitif. Szybko przypomnę jaki napój tak nazywamy: alkoholowy lub bezalkoholowy napój podawany 15-30 min. przed posiłkiem w celu pobudzenia soków trawiennych i wzmocnienia apetytu.

Wspominam o tym dlatego, że poznacie dziś Państwo najpopularniejszy na świecie gorzki aperitif Campari, który powstał w 1861 roku w Mediolanie.

Jestem przekonany, że spora część z Was piła go już a przynajmniej wie jak wygląda ten charakterystyczny czerwony trunek. Jeśli ktoś z Was drodzy Czytelnicy chciałby poeksperymentować z tym produktem to zapraszam do mojej Akademii Barmańskiej.

Zapraszam również do polubienia mojego profilu na FB: Akademia.Barmańska.Damian.Sobczak

 

Americano.

Gaspare Campari właściciel restauracji Camparino zaoferował swoim gościom w 1861 roku nowy napój: był on mieszaniną ekstraktu z ziół i korzeni, alkoholu, wody destylowanej i cukru. Włosi bardzo starali się, by wypromować Campari w Stanach Zjednoczonych. Przez długie lata były to bezowocne próby. Amerykanom nie bardzo odpowiadała finezyjna gorycz trunku. Zmienili jednak zdanie podczas prohibicji, gdy ich rodacy odwiedzający Włochy odkryli, że Campari jest jedynym napojem, jaki mogą legalnie wwieźć do USA.

Udało im się również odkryć, że Campari, które przez miejscowych uważane było za napój wzmacniający, można również pić jako aperitif. Jednak miało ono dla nich zbyt gorzki smak, dlatego połączono je z czerwonym wermutem.

Włosi okazali swoją wdzięczność, nazywając doskonały drink na bazie Campari The Americano. Niektórzy piją ten napój bez wody gazowanej.

Skład:

 

  • 45 ml Campari
  • 45 ml czerwonego wermutu
  • Woda gazowana

 

Dekoracja:

 

  • twist ze skórki cytrynowej lub plaster pomarańczy

 

Do szklanki typu old fashioned wrzuć 2-3 kostki lodu, wlać składniki napoju, zamieszać i dodać wodę gazowaną. Wrzucić do szklanki twist ze skórki cytrynowej lub plaster pomarańczy.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak. 

 

Słowniczek barowego eksperta”

Campari – włoska wódka gorzka o mocy 25%. Swój typowy aromat zawdzięcza mieszance ziół i skórce gorzkich pomarańczy.

Boonekamp – aromatyczna wódka gorzka, która zawiera ogromną liczbę egzotycznych składników, m.in.anyżek, koper włoski, lukrecja, waleriana, piołun.

Pastis – francuski aperitif zastępujący szkodliwy dla zdrowia absynt. Głównym jego składnikiem jest anyż gwiaździsty i lukrecja. Moc 40%-45%. Pije się go w rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:5, 1:6, gdzie nabiera mleczno-opalizującego zabarwienia.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak