Sidecar

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Pora na kolejny artykuł, który nawiązuje do kultury picia alkoholi i ich historii. Odcinek ten pozwoli Wam poznać legendę powstania jednego z ulubionych przeze mnie koktajli.

 

Sidecar.

W dosłownym tłumaczeniu Sidecar oznacza „przyczepę motocyklową”, prawdopodobnie nazwę tego koktajlu  zapożyczył twórca od skonstruowanej po I wojnie światowej przyczepy motocyklowej. Po raz pierwszy sporządzony został przez Harry MacElhone w 1924 roku (wg innego źródła – w 1931r.), założyciela sławnego Harry`s New York Bar w Paryżu przy 5 rue Daunou (nazwanej przez Ernesta Hemingway`a Sank Roo Doe Noo). Harry, a później i jego syn Andrew, stworzyli mnóstwo znanych koktajli, ale żaden z nich nie zdobył takiej popularności, jak właśnie Sidecar. Był to pierwszy koktajl typu sour, w którym użyto doskonałej jakości trunku – koniaku. W krótkim czasie zaczęto go podawać w najlepszych barach Londynu. Do USA trafił podczas prohibicji i szybko stał się popularny, tym bardziej że w tym czasie w armii amerykańskiej wprowadzono do użytku nową przyczepę motocyklową. Obecnie jest jednym z najbardziej popularnych standardowych koktajli międzynarodowych. Zdarzyło się w historii barmaństwa, że próbowano zmieszać go nieco inaczej i powstawały inne wersje tego napoju.

W roku 1989 zorganizowano zawody, których celem było przygotowanie „najwspanialszego” Sidecar. Jeden z uczestników podał koktajl w szklanym kieliszku koktajlowym z 1920 roku używając butelki wartej 500 funtów, a po świeże cytryny poleciał specjalnie w tym celu do Hiszpanii.

Początkowo koktajl składał się z 7 ingrediencji, ale szybko składniki ograniczono do trzech i do dziś receptura została nie zmieniona.

 

Skład:

 

  • 1/3 koniak lub brandy
  • 1/3 Cointreau (likier pomarańczowy)
  • 1/3 świeży sok z cytryny

 

Składniki zmieszać w shakerze i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dodać twist ze skórki cytrynowej.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak

 

Słowniczek barowego eksperta” 

Cognac – wódka naturalna, szlachetna, sporządzona ze starzonych destylatów winnych, uważana za najszlachetniejszy trunek na świecie. Produkowany jest w regionie Cognac we Francji ze ściśle określonych szczepów winogron. Nazwa produktu oraz całkowity proces produkcji jest zastrzeżony przepisami francuskiego dekretu z 1 maja 1909 roku.

Cognac – miasteczko w zachodniej Francji, w departamencie Charente.

Brandy – szlachetna naturalna wódka sporządzona z destylatu lekkich białych win i leżakowana w dębowych beczkach od1/2 roku do 3 lat. Moc 38-45%, barwa złocisto-brunatna. Jeśli brandy jest pędzona z win owocowych, to otrzymuje nazwę surowca, np. Apple Brandy (jabłkowa), Plum Brandy (śliwkowa).


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak