Dubonnet cocktail

Witam wszystkich Czytelników.

Cieszy mnie fakt, że wnikliwie Czytacie moje artykuły, ponieważ już kilka razy zostałem zaczepiony na ulicy i zapytany o jakiś szczegół dotyczący historii drinka czy sposobu jego wykonania.

Wszystkich chętnych zgłębienia tajników sztuki barmańskiej zapraszam do mojej Akademii Barmańskiej i uczestnictwa w najbliższym kursie.

 

Dubonnet cocktail

Koktajl powstał w czasach prohibicji. Powiedzenie, iż potrzeba jest matką wynalazku, ma swój głęboki sens.

Koktajl ten powstał w czasach amerykańskiej prohibicji, której zawdzięczamy wiele tego rodzaju mieszanek, choć jest to całkowicie sprzeczne z ideą, jaka przyświecała jej autorom. Przyczyną tej eksplozji koktajli nie jest nagły przypływ natchnienia u barmanów, lecz prozaiczna potrzeba: należało bowiem „zabić” smak podłej jakości ginu destylowanego przez Ala Capone i jego przyjaciół (lub raczej nieprzyjaciół). Doskonale nadawały się do tego celu aromatyczne trunki, zazwyczaj dodawane w niewielkiej ilości. Prohibicja przeminęła, a napoje pozostały.

Skład:

  • 45 ml Dubonnet (francuski aperitif)
  • 45 ml ginu

Dekoracja:

  • Twist ze skórki cytrynowej

 

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu, wlać składniki i zamieszać. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dodać twist ze skórki cytrynowej.

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak.

 

Słowniczek barowego eksperta”

Aperitif – alkoholowy lub bezalkoholowy napój podawany 15-30 min. przed posiłkiem w celu pobudzenia soków trawiennych i wzmocnienia apetytu. Wielkość takiego napoju to 1 porcja tzn. 1 kieliszek, 1 drink czy 1 piwo gdyż większe dawki alkoholu spożyte na czczy żołądek hamują wydzielanie soków trawiennych.

Cynar – gorzki aperitif pochodzący z Włoch, produkowany z soku karczochów i ziół.

Enzian – ziołowa wódka, charakterystyczna dla krajów alpejskich. Produkowana jest z około 5 kg dużych korzeni żółto kwitnącej gencjany (goryczki). Ma gorzki ziemisty posmak i mocny ziołowy aromat.

Szklanica barmańska – kubek (pojemnik) mikserowy z dziobkiem, szklany zwany szklanicą mikserową o pojemności 0,5-0,75 l.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak