Harvey Wallbanger

Witam ponownie w akademii klasycznych napoi z legendą.

Słońce coraz wyżej, a tym samym  przyświeca nam coraz mocniej dlatego też na dziś wybrałem drinka w przepięknym żółtym kolorze. Pamiętajmy, aby uzyskać właściwy kolor i smak należy zawszy używać produktów dobrej jakości a najlepiej naturalnych. Świeżo wyciśnięte soki z owoców znacznie poprawią walory wizualne i organoleptyczne drinka.

Przyjmuje się że wyciskając sok ze średniej pomarańczy otrzymamy 80 ml soku, ze średniej cytryny 30 ml, ze średniej limonki … te i inne fachowe informacje uzyskacie drodzy Czytelnicy na kursach barmańskich, sommelierskich i baristycznych oraz FLAIR  w mojej Akademii Barmańskiej do której zapraszam.

 

Harvey Wallbanger

Napój zyskał popularność w latach siedemdziesiątych minionego wieku i pochodzi ze słonecznej Kalifornii.

Angielskie słowo „wallbanger” można przetłumaczyć jako „walący głową w ścianę”. Są co najmniej dwie wersje powstania napoju. Pierwsza przypisuje jego autorstwo Billowi Donerowi, barmanowi z The Office w Newport Beach. Nazwał go tak, ponieważ po przedawkowaniu tego drinka następnego dnia można mieć wrażenie, że tłukło się głową w ścianę. Według innej wersji, był to ulubiony napój Kalifornijczyka o imieniu Harvey, który pływał na desce surfingowej. Zamawiał on Screwdriver z dodatkiem likieru Galliano. Pewnego wieczoru wypił o jeden drink za dużo i wychodząc z baru, zderzył się ze ścianą.

Bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, warto pamiętać o nazwie i nie przesadzać przy degustacji napoju. 

Skład:

 

  • 60 ml wódki
  • 20 ml likieru Galliano
  • 120 ml soku pomarańczowego

 

Dekoracja:

 

  • plaster pomarańczy
  • wisienka koktajlowa

 

Składniki, poza likierem, wlać do szklanki typu highball wypełnionej lodem, zamieszać. Na powierzchnię napoju wlać likier. Udekorować plastrem pomarańczy i czerwoną wisienką. Podawać z rurką do drinków.

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak.
www.pokazybarmanskie.pl 

 

Słowniczek barowego eksperta”

Galliano – Został stworzony w roku 1896 przez Arturo Vaccari we włoskim Livorno i nazwany na cześć włoskiego bohatera majora Giuseppe Galliano. Marzeniem jego twórcy było stworzenie likieru, który będzie jak włoska dusza, pełna namiętności, pasji i zmysłowości dlatego też użył do jego tworzenia wanilii, anyżu z nutką jałowca, lawendy, mięty oraz cynamonu. Finezyjna kompozycja ponad 30 różnych ziół oraz przypraw jest wyrazem prawdziwego włoskiego stylu, wyrafinowania, klasy i wyjątkowego ducha „Spirito Italiano”.

Highball glass – (czyt. haibol glas) jest to duża, wysoka szklanica o pojemności 200-250 ml

Ingrediencja – składnik, komponent napoju mieszanego


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak