Margarita

Na dziś wybrałem mocną klasykę na bazie meksykańskiej wódki produkowanej z agawy.

 

Margarita

Margarita to klasyczny południowoamerykański napój. Nie znana jest dokładna historia jego powstania, istnieje kilka wersji opisujących narodziny Margarity i trudno jest stwierdzić, która z nich jest prawdziwa. Według jednej z nich drink powstał w ostatnich latach XX wieku w Virginia City, w stanie Montana w USA. Jego autorem miał być bartender, który stworzonemu przez siebie napojowi nadał nazwę pochodzącą od imienia przyjaciółki, przez przypadek śmiertelnie zranionej pociskiem karabinowym podczas jednej z burd będących na porządku dziennym na ówczesnym Zachodzie.

Inna, już późniejsza wersja, którą również nie sposób sprawdzić, to związek koktajlu z senioritą Margarita Sames. W 1948 roku seniorita wydawała przyjęcie w swojej hacjendzie położonej na zboczach gór w pobliżu Acapulco, na którym jednym z licznych gości miał być sam Nicky Hilton, dziedzic sieci hoteli „Hilton”. Poszukując odpowiedniego napoju, który orzeźwiłby gości w wyjątkowo upalny dzień, zaczęła Margarita eksperymentować, przygotowując rozmaite napoje. Koktajl na bazie tequili oczarował gości, a przyjęcie było towarzyskim sukcesem.

Jeden ze starszych mistrzów sztuki przygotowywania koktajli, pochodzący z Hiszpanii, Enrique Bastante Gutierrez, przypisuje sobie autorstwo tego koktajlu. Jak sam twierdzi, wykonał go po raz pierwszy specjalnie dla aktorki Rity Heyworth.

Koktajl Margarita sporządzony na bazie meksykańskiej wódki tequili jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie. Ilości składników różnią się nieco zależnie od części świata, u nas standardowo podaje się go w barach w następujących proporcjach:

  • 50 ml tequila
  • 30 ml Cointreau (Triple Sec)
  • 20 ml świeżo wyciśnięty sok z limy

 

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego z crustą z soli.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak

 

Słowniczek barowego eksperta”

Tequila – (nazwa zastrzeżona) naturalna, meksykańska wódka o mocy 38-43 %, sporządzana jest z przefermentowanego soku błękitnej agawy – Agave Tequilana Weber - poddawanego dwukrotnej destylacji. Najlepszy gatunek tequili to anejo (starzona). Dojrzewa w dębowych beczkach ponad rok.

Tequila – miasto w Meksyku.

Mezcal - to mniej szlachetna wódka podobna do tequili wytwarzana z różnorodnych odmian agawy na terenie całego Meksyku i jest destylowana tylko jednokrotnie.

Crusta – zdobienie brzegu szklanki solą, cukrem czy innym sypkim składnikiem. Uzyskuje się ją zwilżając brzeg kieliszka sokiem owocowym, a następnie zanurzając go w przyprawie wysypanej na talerzyk.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak