Blue Blazer

Witam wszystkich Czytelników i zapraszam do dzisiejszej lektury w której przybliżę Państwu standardowy drink, jeden z moich ulubionych szczególnie jeśli chodzi o sposób przygotowania. Jest to sławny gorący napój o wybitnie rozgrzewających właściwościach. Zima w pełni więc podejrzewam, że znajdzie on swoich zwolenników.

Jak wspomniałem prawidłowe przygotowanie drinka wymaga fachowej wiedzy którą możecie Państwo posiąść uczestnicząc na kursach barmańskich, sommelierskich i baristycznych w mojej Akademii Barmańskiej.

 

Blue Blazer

Ten wybitnie rozgrzewający napój podpala się przed podaniem, aby wywołać efektowny niebieski płomyk.

Blazer (ang.) oznacza podgrzewacz (spirytusowy) i doskonale odpowiada nazwie drinka, który powstał w drugiej połowie XIX wieku w San Francisco. Sporządził go tam po raz pierwszy sławny bartender Jerry Thomas, który słynął ze szczególnej zręczności i pomysłowości, a ponadto lubił w różny sposób zabawiać swoich gości. Pewnego wieczoru podczas małego „show”, do dwóch srebrnych kubków wlał po 2 uncje whisky szkockiej, dolał tą samą ilość gorącej wody i powierzchnię płynu zapalił zapałką, po czy podniósł wysoko oba płonące jak znicze kubki i po żonglersku przelewając długim strumieniem zawartość naczyń z jednego do drugiego, zgasił niebieskie płomienie. Następnie do gorącego jeszcze płynu dosypał niewielką ilość cukru, dodał kawałek skórki cytrynowej i tak przyprawiony drink postawił na ladzie barowej przed swoimi widzami. Wówczas jeden z gości łapczywie wypił napój kilkoma łykami, cisnął kubek o podłogę i gromko krzyknął: „Ludzie! To jest diabelsko dobre!”.

Receptura Blue Blazer po raz pierwszy została podana w 1862 roku w książce The Bon Vivant`s Companion, której autorem był właśnie Jerry Thomas.

 

Skład:

  • 120 ml whisky szkockiej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1,5 Ł. miodu
  • skórka cytrynowa

 

Przygotować 2 wygrzane kubki porcelanowe lub metalowe. Do jednego kubka wlać podgrzaną whisky, do drugiego gorącą wodę. Zapalić whisky i utrzymując płomień przelać ją do kubka z wodą., następnie połączone płyny wlać powrotem do pierwszego kubka. Jeśli będzie to dobrze wykonane, to płonący napój można przelewać z kubka do kubka 4-5 razy. Zmieszane płyny dosłodzić miodem, zamieszać i rozdzielić na dwie porcje w wygrzanych kubkach. Dodać do każdej porcji skrawek skórki cytrynowej.

Zamieniając whisky na brandy i rum otrzyma się Brandy Blue Blazer i Rum Blue Blazer.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak

 

 

Słowniczek barowego eksperta”

Whisky szkocka –  najbardziej znana i najdroższa spośród wszystkich wytwarzanych, produkowana jest głównie ze słodu jęczmiennego (malt) lub ziaren jęczmienia, pszenicy, kukurydzy (grain)

Malt whisky/pure Malt – kupażowana z destylatów z różnych wytwórni, posiadających różny wiek

Single Malt – produkuje się ją w jednej gorzelni, mieszana z różnych beczek (destylacji)

Grain whisky – produkowana z ziaren żyta, jęczmienia, pszenicy lub kukurydzy, czasem z niewielkim udziałem słodu jęczmiennego.

Blended – połączenie Malt i grain whisky kupażowana z produktów kilku destylarni. Najbardziej rozpowszechniona ze wszystkich szkockich

 

Uncja – angielska i amerykańska jednostka masy. Uncja angielska ma 28,412 ml, a uncja amerykańska (1oz.) = 29,572 ml


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak