Bullshot

Witam wszystkich Czytelników w Nowym 2012 Roku i życzę samych pozytywnych wrażeń podczas testowania coraz to nowych koktajli.

Mam nadzieję, że następstwo nocy sylwestrowej ominęło Was i 1 stycznia wstaliście bez kaca. Jeśli jednak było z goła inaczej to pragnę zaproponować tzw. rekonstruktora samopoczucia, który może się przydać w nadchodzącym czasie bo właśnie rozpoczął się karnawał.

Jak zwykle w tym miejscu pragnę przypomnieć iż osoby chcące pogłębić wiedzę barmańską, baristyczną i sommelierską zapraszam na kursy do mojej Akademii Barmańskiej.

 

Bullshot

Niemal każdy, kto przekroczył rozsądny limit spożycia alkoholu, wie co to kac.

Recept na kaca szukano od momentu, gdy człowiek wynalazł pierwszy napój alkoholowy.

Barmani, na przykład, wykreowali całą grupę napojów mieszanych, zwanych picker-uppers (środek uderzeniowy), które mogą poprawić samopoczucie. Są to napoje zimne i gorące pite rano przed śniadaniem dla „wskrzeszenia”, w skład których wchodzą ingrediencje mające na celu odżywić organizm, pobudzić krążenie i wzmóc apetyt np. żółtka lub całe jajka, bulion, sok cytrynowy, ostre przyprawy itp.

Bullshot, klasyczny napój tego typu, jest bardzo podobny do Bloody Mary. Tyle tylko, że sok pomidorowy został zastąpiony bulionem, do dekorowania używa się skórki z cytryny, a nie listków selera.

Nazwa Bullshot, czyli byczy łyk wyjątkowo dobrze pasuje do napoju, którego podstawowym składnikiem jest bulion wołowy.

Zimą drink można podawać na gorąco.

 

Skład:

  • 45 ml wódki
  • 90 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 D. sosu Worcestershire
  • 1 D. sosu Tabasco
  • sól selerowa, pierz, sól

 

Dekoracja:

  • twist ze skórki cytrynowej

 

Do szklanki typu highball wrzucić kilka kostek lodu, wlać składniki i dobrze je wymieszać.

Udekorować twistem ze skórki cytrynowej.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak.

 

Słowniczek barowego eksperta”

 

Wódka - napój alkoholowy sporządzony ze spirytusu rektyfikowanego i wody uszlachetniany zwykle przez obróbkę węglem aktywnym. Różnice w smaku wynikają z różnorodności zastosowania wody i spirytusu (ziemniaczany, melasowy, zbożowy, winny).

Poza czystymi wódkami produkuje się też wódki aromatyzowane trawą żubrową, pieprzem, sherry, tarniną, limetami itp.

Twist – jest to spiralnie skrojony (jak skórka z jabłka) wąski, cienki i równy pasek z cytryny lub pomarańczy o szerokości 8-12 mm o różnych długościach. Przygotowuje się go za pomocą ostrego nożyka lub używając specjalnego noża do wycinania twistów.

Twist jako jedyny nie wymaga użycia szczypiec czy płóciennej serwetki do krojenia, nakładania i skręcenia go. Wszystkie te czynności wykonujemy rękoma.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak