Kir Royal

Święta, święta i … czas na Sylwestrową Noc.

Witam wszystkich Czytelników, którzy szukają pomysłu na uczczenie tej chwili czymś nietuzinkowym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu.

Ta wyjątkowa noc zasługuje na specjalne potraktowanie - koktajlem szampańskim.

Technik przygotowania wszystkich standardowych napoi można nauczyć się w mojej Akademii Barmańskiej na kursach prowadzonych przez profesjonalistów.

 

Kir Royal

Jest to jeden z najbardziej klasycznych drinków z szampanem a jednocześnie jeden z najbardziej popularnych aperitifów we Francji. Nazwany został tak na cześć tamtejszego burmistrza i bohatera wojennego – Felisa Kira.

Ma niezwykły smak, który każdy powinien poznać.

Początkowo zwany Kir, powstał z połączenia likieru z czarnej porzeczki (Creme de Cassis ) z miasta Dijon (obecnie tylko jedna firma w Dijon – Lejay-Lagoute – ma prawo do produkcji likieru wchodzącego w skład oryginalnego kiru) i białego wina produkowanego w winnicach Burgundii z gron szczepu Aligote.

Początkowo proporcje wynosiły 2/3 wina i 1/3 likieru, jednak obecnie wynoszą one 3/4 wina i 1/4 likieru. Słodki likier przełamuje kwasowość wina dzięki czemu wzbogaca i uatrakcyjnia smak koktajlu.

W napoju Kir Royal burgundzkie białe wino zastąpiono szampanem i drink uzyskał swój „królewski” status.

Myślę, że wszyscy będziemy chcieli uczcić przełom roku winem musującym, a mając je do dyspozycji zobaczmy co w naszym domowym barku się kryje. Każdy owocowy syrop bądź likier nadaje się do wypróbowania. Odrobina wlana na dno kieliszka szampańskiego i uzupełniona wytrawnym winem musującym powinna zdecydowanie zmienić smak i wygląd naszego napoju.

 

Skład Kir Royal:

80 ml zimnego szampana

20 ml Creme de Cassis

Do wysokiej szampanki wlać Creme de Cassis, a następnie szampan. Delikatnie zamieszać.

 

Skład Kir:

80 ml wytrawnego białego wina

20 ml Creme de Cassis

Do kieliszka do wina wlać Creme de Cassis, a następnie wino. Delikatnie zamieszać.

 

Z barmańskim pozdrowieniem

Damian Sobczak.

www.pokazybarmanskie.pl

 

Słowniczek barowego eksperta”

 

Likiery i kremy – wódki gatunkowe, słodkie, o charakterze deserowym. Otrzymywane między innymi poprzez odpowiednie doprawianie spirytusowych nalewów na owoce, zioła oraz korzenie.

 

Cassis  – wino klasy AOC z Prowansji, wytwarzane w okolicy portu o tej samej nazwie. Świeży biały trunek o owocowym aromacie, wytwarzany z winogron Ugni Blanc, Clairette i Marsanne (czasami z dodatkiem Sauvignon Blanc), należy do najpopularniejszych w tym regionie.

 

Crème de cassis - likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak