Champagne Cocktail

Witam wszystkich Czytelników.

Winobranie za pasem, dlatego też chcę zaproponować Państwu napój z winem (bo szampan to przecież wino musujące) jako główny składnik. Szampan to nazwa zastrzeżona dla produktu pochodzącego z konkretnego miejsca we Francji, ale przecież równie dobrze można by zastrzec nazwą produkt winny pochodzący z naszej ziemi lubuskiej. Zachęcam do zamiany tych dwóch składników i gwarantuję, że otrzymany napój będzie równie dobrze smakował, a może nawet i lepiej – po lubusku (swojsku).

W sierpniu kolejne osoby zawitały w mojej Akademii Barmańskiej, a już zbliża się następny termin szkoleń 16-18.10. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony barmańskiej www.pokazybarmanskie.pl  i profilu na FB: Akademia.Barmańska.Damian.Sobczak, gdzie możecie drodzy Czytelnicy znaleźć mnóstwo wiadomości o drinkach..

 

Champagne Cocktail

Prawdopodobnie pierwszy koktajl z szampanem narodził się w roku 1861 w wiktoriańskim Londynie, gdy Imperium Brytyjskie pogrążone było w żałobie po śmierci księcia Alberta. Wtedy to barman z Brook`s Club przygotował żałobny drink mieszając w proporcji 1/1 szampan z ciemnym schłodzonym piwem Guinness. Nazwał ten napój Black Velvet (czarny aksamit).

Champagne Cocktail powstał w 1889, początkowo autor nazwał go Business Brace, a następnie nazwano go Classic Champagne Cocktail. Koktajle z szampanem mają zagorzałych przeciwników, którzy twierdzą, iż mieszanie szampana z czymkolwiek jest profanacją szlachetnego trunku i marnowaniem wysiłku wielu ludzi. Uważają, iż wystarczy do napoi mieszanych używać win musujących, które po dodaniu innych składników nie dadzą się odróżnić od szampana. Możliwe, że ta opinia nie jest pozbawiona sensu, ale z drugiej strony nikt się nie zżyma, gry kierowcy wyścigowi kierują szampański prysznic w stronę kibiców i zwycięskich samochodów.

Skład:

  • 80 ml szampana
  • 10 ml brandy
  • 2D. Angostury
  • Kostka cukru

Dekoracja:

  • Plaster pomarańczy i maraska

Na dno wysokiego kieliszka do szampana wrzucić kostkę cukru, zwilżyć ją angosturą i rozetrzeć. Dolać brandy i szampan, delikatnie zamieszać. Dekorować plasterkiem pomarańczy i maraską, zawieszając je na krawędzi kieliszka.

Z barmańskim pozdrowieniem
Damian Sobczak. 

 

Słowniczek barowego eksperta”

Grande Champagne, Petite Champagne – nazwy głównych okręgów w rejonie Cognac, gdzie produkuje się najwyższej jakości koniaki.

Cote – francuskie określenie wzgórza lub stoku, często używane do oznaczenia regionu.

Cru – nazwa określonej, znanej z dobrej jakości winnicy we Francji i wina z niej produkowanego.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak