Manhattan

Witam ponownie z nadzieją, że grono Czytelników moich artykułów powiększa się z każdym cyklem „Napoi z legendą”.
Za oknem temperatura spada poniżej zera w przeciwieństwie do koktajli których moc jest coraz wyższa.
Na dziś wybrałem mocną klasykę kategorii short drink a jest nią – Manhattan.
Coraz głębiej brniemy w fachowe nazewnictwo i terminy barmańskie dlatego też na rozszyfrowanie ich zapraszam do Akademii Barmańskiej na kursy barmańskie, oraz na stronę www.pokazybarmanskie.pl
Wkrótce propozycja szampańskich koktajli na Sylwestrową Noc.

Manhattan

Nazwa tego koktajlu pochodzi od wyspy Manhattan, na której jest położona część Nowego Jorku. Nazwa wyspy pojawiła się w 1524 roku, gdy Giovanni Ferrazano zjawił się na niej i dał Indianom spróbować „wody ognistej”, którą przywiózł z Europy. Osadnicy, którzy się osiedlili na wyspie nadużywali alkoholu, dla tego Indianie nazwali to miejsce „ manna-hata”, co oznacza „miejsce pijaństwa”.

Na pewno, koktajl ten wykonano po raz pierwszy w Nowym Jorku w Manhattan Club w ostatnich latach XIX wieku.

Istnieją dwie wersje powstania napoju. Pierwsza kojarzona jest z rokiem 1874, kiedy Jennie Jerome Churchill wydała przyjęcie w Manhattan Club dla Samuela Tildena, by uczcić jego sukces w wyborach na gubernatora. Druga historia spopularyzowana została przez J. Mariani w „The Dictionary of American Food and Drink. Twierdzi on, że drink sporządzono po raz pierwszy w tym barze ale kilka lat później dla sędziego Truax z Sądu Najwyższego. Jest kilka niejasności w tych historiach. Samuel Tilden faktycznie wygrał wybory w 1874 roku, jednak mało prawdopodobne, że w tym czasie Jennie Jerome Churchill udzielała się towarzysko w Nowym Jorku, bowiem 30 listopada tego roku w swojej posiadłości w Blenheim Castle w Anglii urodziła syna Winsona. Druga historia budzi wątpliwości, gdyż w Sądzie Najwyższym Nowego Jorku nigdy nie pracował sędzia o nazwisku Truax. Jednak możliwe, że był on zatrudniony tam jako prawnik, a tego nie można już zweryfikować.

Pierwotnie Manhattan składał się z rye whiskey wlanej do połowy kieliszka szampańskiego z małym dodatkiem syropu cukrowego i bitters, później zastąpiono bitters słodkim wermutem. W okresie prohibicji zaczęto dodawać wytrawny wermut, podając koktajl jako Dry Manhattan. W ciągu następnych 50 lat ukształtowała się do dziś obowiązująca standardowa receptura.

Skład:

  • 50 ml rye lub bourbon whiskey
  • 25 ml słodkiego wermutu
  • 1 D. Angostury

 

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, wlać składniki i shakerować.
Całość przelać do kieliszka koktajlowego.
Dekorować czerwoną wisienką.

 

Słowniczek barowego eksperta”

Dash – (niem. Spritzer), odrobina płynu odpowiadająca 8-10 kroplom, w przybliżeniu 1 ml desh (czyt. desz) wyrażany jest symbolem „D”.

Angostura – aromatyczna wódka gorzka (bitter), produkowana jest głównie z ekstraktu skórki pomarańczowej, korzenia gencjany, korzenia arcydzięgła, kory chininy, goździków, liści muszkatołowych, kardamonu, cynamonu i innych. Swój aromat zawdzięcza wyciągom z 40 ziół i przypraw.


powrót

BOLS
Heaven Zielona Góra

powered by cmsPRO SSL24 ctinet.pl - hosting, poczta, domeny, webdesign© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. Pokazy barmańskie - Damian Sobczak